15 Şubat 2016 Pazartesi

Balear Adaları ve Sardegna

Balear Adaları ve Sardegna



Yaz olunca tatil için ister istemez adalar ve deniz sizi çağırıyor..

2014 yılında ki tercihim Batı Akdeniz’in eşsiz sularında İspanya ya bağlı  Balear adaları ve İtalyanın gözdesi Sardegna oldu.

Balear Adaları Mallorca, Menorca, İbiza, Cabrera ve Formentera diye 5 büyük ada ve adacıklardan oluşuyor. En büyüğü isminden de anlaşılacağı gibi Mallorca olsa da şüphesiz en popüler olanı İbiza ama beni en etkileyeni Menorca idi.



Tarihte adalar muhtelif zamanlarda Romalıların, Kartacalıların, Cezayir ve İspanyolların idaresinde kalmış.

Bu adalara gitmek içi önce İstanbul dan Barcelona ya yada Madrid’e uçmanız oradan İberia Hava yolları ile adalara geçmeniz gerekiyor yada adalara İspanya dan feribotla da ulaşmanız mümkün.

Biz hepsini bir arada görelim dedik gemi seyahatini tercih ettik, önce Genova ya uçup oradan gemimize bindik. MSC’nin yaz boyunca her hafta adalara gemi turu var.

Gemi seyahati tercih ederseniz mutlaka balkonlu kamara seçmenizi öneririm, böylece geminiz Akdeniz de kuğu gibi süzülürken güneş kamaranızın içine doğup, kamaranızın içinde batacak, geceleri mehtabın ışığınla aydınlanacaksınız.  

Mallorca

Mallorca nın başkenti Palma Romalılar döneminde kurulmuş.
Ortaçağdan kalma bu şehire denizden yaklaşırken tüm görkemiyle  kıyıdaki La Seu katedrali ve Almudania sarayı sizi karşılıyor.
Gece yat limanı manzarası müthiş.





Oldukça büyük ve kalabalık bir şehir. Mallorca da tatil yapmak isterseniz kendinize güzel bir koy seçip o koyda denizin ve güneşin tadını çıkarın derim.
Adaya yılda 21 Milyon turist geldiğini göz ardı etmeyin!
Puerto Portals, Cala Malor,Es Trenc,Magaluf, Alcudia sahilleri alternatifler..

Palma’nın dar sokaklarında gezdikten sonra Plaza de Espagnada bir cafede Sangrialarınızı içmeyi unutmayın.


İbiza

Özgürlükler adası İbiza, her yerden, her şeyden, herkesten bağımsız  eğlencenin doruğunda yaşayan bir ada.
İbiza Town, Santa Eularia del Rui, Santa Antoni de Portmany en önemli şehirleri.


 Gündüzleri terk edilmiş ve bu dünyada unutulmuş hissi uyandıran gün batımıyla birlikte geceleri sabahlara kadar müzik ve şovları sokaklara taşan bir yer. En ünlü gece klüpleri Pacha, Privilege,Space i sayabiliriz.

En ünlü plajları Salines, Bora Bora ve Santa Antoni. Partiler akşam saatlerine doğru plajlarda başlıyor.

Bizi en etkileyen yeri Sant Antoni de Cafe Del Mar daki gün batımından sonra İbiza Town.
Gün batımına doğru insanlar Sant Antoni ye akın ediyor, cafelerde yer bulabilmeniz için erken gitmeniz gerek, bizim gibi biraz geciktiyseniz Cafe del Mar ın Barı gün batımını en güzel seyredeceğiniz yer. Yok olmadı kayalıklarda ve plajda yerinizi alıyorsunuz. Muhteşem müzik eşliğinde elinizde kadehleriniz tekneler denize sıralanmış güneşin batışına an be an şahit oluyorsunuz, şu ana kadar en güzel gün batımını burada yaşadım.





İbiza Town ise geceleri hayat dolu küçücük dar sokaklarında mağazaları bar ve restaurantları ile  zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız en özgür sokak şovlarına şahit olduğunuz bir yer iken sabahları birkaç cafenin ve mağazanın açık olduğu bomboş sokaklarında gönlünüzce gezip, kaleye tırmanabiliyorsunuz. Dilerseniz,  İbizadan yarım saat mesafedeki  Formentara adasının sakin plajlarına her saat başı kalkan feribotlar ile kendinizi eşsiz sulara bırakabilirsiniz.



Menorca

Menorca adası İbiza ve Mallorca’nun gölgesinde kalmış gibi görünse de İspanya’nın en zengin bölgelerinden biri.

Mahon Limanı Pearl Harbour dan sonra dünyanın ikinci Avrupanın birinci en büyük doğal limanı. 6km ye yayılan bu limanı “ Yellow Catamaran” turları ile gezebilir, saklı kalmış koyları, adacıkları ve tarihi binaları keşfedebilirsiniz.




Gemimiz Menorca adasının başkenti Mahon limanına yanaştığında tepede Ciutadella Katedrali sizi kucaklıyor, sakin, dingin ve bir o kadar gizemli bu adayı keşfetmek için limandaki merdivenlerden tepe üzerine inşa edilmiş şehire tırmanıyor ve kendinizi tarihin derinliklerinde gizemli dar sokaklarında buluveriyorsunuz.

 Menorca nın neden UNESCO tarafindan BIOSFER tabakasi icin rezerv alani secildiğini anlamanız fazla vakit almıyor.

Ana yerleşim merkezleri Mahon (Maó ) ve Ciutadella . Ada genel olarak bu iki belediyeye ayrılmış. Ciutadella Menorca'nın eski başkenti.

Menorcanın muhteşem koylarında keşfedilmeyi bekleyen gizli plajları ve kültürel mimarı dışında şüphesiz mutlaka görmeniz gereken yer “Binibeca Vell”.





Binibeca koyunda mimar Antonio Sintes Mercadal tarafından inşa edilen otantik  eski bir balıkçı köyü. Beyaz badanalı, küçük yapılardan oluşan evleri  dolambaçlı labirent dar yollarında sessiz bir yolculuk boyunca her köşesi şaşırtıcı ayrıntılarıyla zevkli  ve huzur dolu.
Bu arada Binibeca Vell el yapımı çömlek ve takı hediyelik eşya mağazalarının yanı sıra cafe ve restaurantı ile size orada dinlenme fırsatı da veriyor, ön koşul “sessizlik”.
Daha sonra Binibeca Plajının muhteşem denizine kendinizi atabilirsiniz.




Akşamları Tapas yemek için Mahon da “Ses Forquilles” i çok özel bir deneyim için “Nautic Lounge” u, en güzel yemekler için” La Mar” ı seçebilirsiniz.

Menorca’nın özel el yapımı sandaletlerinden almadan adadan dönmeyin derim.



Sardegna

Türkçede hep yanlış söylemle bilinen “Sardunya” doğrusu “Sardinya”  “Sardegna” turkuvaz mavisi denizi, egzotik koylarıyla Akdeniz ın şüphesiz en heyecan verici adası.
Üçbin yıllık tarihi ve cennet doğasıyla Akdeniz’in ikinci büyük adasında keşfedilecek çok şey var. 
Adada uluslararasi ucak trafigi icin uc havameydani mevcut..  Alghero Havalimanı , Costa Smeralda Havaalanı Olbia ve Cagliari-Elmas Havaalanı.
İtalya ile Sardegna adasi arasinda feribot servisleride bulunmakta.
Adadaki feribot terminal limanlari Cagliari (adanın güney sahilinde), Porto Torres (adanın kuzey sahilinde), Olbia, Golfo Aranci ve Arbatax (adanın doğu sahilinde)
Sardegna kıyıları yaklaşık 40 turistik limana sahip.

Daha gemimiz Olbia limanına yaklaşırken, içimizden kendimizi bu zümrüt yeşili sulara atmak geliyor.
Gemiden iner inmez göz kamaştıran manzaralar eşliğinde kıyılara tepeden bakarak kendimizi Akdeniz’in en güzel sahili olarak bilinen Costa Smeralda da Porto Cervo da buluyoruz.


En güzel restoranı Sottovento' her türlü balık ve deniz mahsullerinin en tazesini bulabilirsiniz. Saat 24.00 den sonra gece klübü oluyor.





Porto Cervo da bir diğer alternatif Cipriani restoran muhteşem bir manzaraya sahip yemekten sonra bir alt katta bulunan Billionaire adlı gece kulübü var.

Il Pomodoro: Costa Smeralda'da sade, şık bir pizzeria.


Sardegna nın en büyük şehri Cagliari. Cagliari, Olbia’ya kıyasla daha düzenli. Kaleleri katedralleri ve çarşıları etkileyici.











Adanın gizli kalmış cennetlerinden Maddalena’ya Palau’dan yarım saatlik feribot yolculuğuyla ulaşılıyor. İrili ufaklı yedi takım adadan en büyüğü olan Maddalena ya gitmeden Sardegnadan ayrılmayın.










2 yorum: